Pescarul si economia

Într-un sat trăiau doi pescari, Ion și Bulgarovici. Mergeau zilnic la pescuit, stăteau toată ziua și se intorceau cu câte un kilogram de pește pe care-l vindeau cu 100lei pentru a-și asigura traiul zilnic.

După un timp, cei doi au posibilitatea de a accesa fonduri pentru a se dezvolta. Bulgarovici accesează aceste fonduri și își cumpără un sonar, pentru a vedea unde este peștele. Astfel productivitatea a crescut și a ajuns să pescuiască 5 kilograme de pește în numai opt ore. În timpul rămas, Bulgarovici face lucrările de întreținere la barcă și la sculele de pescuit.

În plus, Bulgarovici face un contract cu un magazin/restaurant și vinde peștele cu 22 lei / kilogram. Astfel el are un câștig suplimentar de 10lei (100lei pentru traiul zilnic și 10 lei îi pune deoparte).

În același timp, Ion continuă să stea toată ziua la pescuit și prinde tot un kilogram de pește pe zi, pe care încearcă să-l vândă tot cu 100lei, la taraba din fața porții. Din păcate, Ion nu reușește să vândă tot peștele și, de multe ori, peștele se strică și-l aruncă. Barca lui Ion are tot mai multe găuri, sculele de pescuit au probleme tot mai des și, cu toate că muncește mai mult, Ion este tot mai sărac pe zi ce trece.

Văzând cât de tare se chinuie vecinul lui, Bulgarovici merge la Ion și-i spune că poate să acceseze fonduri să-și cumpere un sonar, să-și repare barca, să facă un contract cu un magazin sau restaurant pentru a vinde tot peștele repede, etc, tot ceea ce a făcut și el. Surprinzător, Ion îi spune lui Bulgarovici că știe toate acestea dar că este o conspirație internațională împotriva lui, că nu încearcă să acceseze fonduri pentru că nu are pile, că la el nu se poate sau nu funcționează, că nu face contract cu magazinul sau restaurantul pentru că trebuie să văndă mai ieftin și să plătească taxe și, evident, că el știe mai bune cum să facă pentru că așa a învățat de la tatăl și bunicul lui, samd.

După ce-i spune lui Bulgarovici de ce nu poate face ca și el, Ion începe să se plângă că oamenii nu cumpără peștele lui pescuit cu metode tradiționale, că are ghinion, că a plouat prea mult/prea puțin, cere ajutor de la guvern și așa mai departe.

Poate-l cunoașteți pe Ion. L-ați văzut pe stradă, la magazin, la televizor (trist, dar adevărat) sau, uneori, în oglindă 🙂 .

Lăsând gluma, singura posibilitate de a merge înainte este imbunatatirea continuă a productivității. Asta înseamnă că ceea ce fac trebuie să fie mai bine decât ieri și mâine mai bine decât azi. Creșterea productivității trebuie făcută prin imbunătățirea continuă a produselor și/sau serviciilor, a marketingului, a tehnologiei folosite, și prin training-ul și dezvoltarea continuă a oamenilor.

Salturile mari sunt foarte rare; creșterea sănătoasă este dată de îmbunătățirea continuă a fiecărei zile. Cum ar fi dacă ai îmbunătății activitatea ta cu 0.1% pe zi? Este puțin, nu-i așa? Totodată este foarte posibil. La sfârșitul lunii vei avea o îmbunătățire de 3%, iar după 3 luni o creștere a productivității de peste 10%.

Pentru a atinge performanța aceasta, ochii, urechile și mintea trebuie să fie deschise, să poți accepta că ai ce învăța de la „vecin” și ...

Invățați, Invățați, Invățați.

Adrian Oprea

Adrian Oprea ajută clienții să obțină creșteri spectaculoase de productivitate într-un timp scurt, de maxim 90 de zile. De peste 10 ani este arhitectul îmbunătățirii proceselor de management și operaționale ale clienților, astfel încât aceștia să obțină o productivitate ridicată și un nivel ridicat de calitate a produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *