De la risipa la performanta: Secretul reducerii costurilor în industrie

De la risipă la performanță: Secretul reducerii costurilor în industria

Vedem tot mai multe firme, în special din industria textilă, care-și închid porțile. Motivele pe care le invocă acționarii sunt creșterea costului cu salariile și a costului cu energia. Mulți aleg să mute producția în țări emergente (de obicei Asia), mai ieftine.

Acest lucru ne arată că modelul de business bazat pe salarii mici nu mai funcționează. Acest lucru este valabil și pentru industria prelucrătoare și grea, doar că acestea au o „inerție” mai mare.

În ultimii șase (6) ani, salariul minim s-a dublat în România; de la 1900 lei în 2018, la 3700 lei în 2024. Și se va mai mări și în 2025.

Pentru compensarea acestor costuri, primul lucru a fost creșterea prețurilor. Această strategie nu a funcționat pentru că:

a) Și furnizorii au făcut același lucru - au mărit prețurile,

b) Clienții găsesc produse similare la prețuri mai mici și optează pentru acestea.

Așadar, concluzia logică este că firmele ar trebui să lucreze pentru reducerea costurilor interne, aceste costuri trebuie să tindă către costurile din economiile emergente (Asia, Maroc, Egipt, etc).

Pare o afirmație lipsită de „bun simț” și care „sfidează” calculele. Dar dacă depășim stereotipurile, „limite de bun simț”, vom vedea că reducerea costurilor este posibilă prin organizarea proceselor astfel încât risipa să fie eliminată. Vei vedea că este foarte posibil ca costurile să fie mai mici decât în Egipt, de exemplu.

ATENȚIE! Un mit frecvent întâlnit în rândul antreprenorilor este că achiziționarea de echipamente noi va duce automat la creșterea productivității și calității. Fără a îmbunătăți procesele existente, aceste investiții aduc doar cheltuieli suplimentare, fără rezultate pe măsură.

Secretul reducerii durabile a costurilor constă în restructurarea proceselor pentru a crește mai întâi calitatea, urmată de productivitate. Astfel, companiile pot obține economii substanțiale și constante.

Consultant în management și inginer TCM, MBA. După ce a absolvit facultatea în 1994, Adrian deține funcții de middle și top management în multe companii. Are șansa de a lucra în Japonia și de a vizita Toyota City. Din 2009, Adrian a început să lucreze ca și consultant, trainer și coach. A lucrat cu diverse firme din diverse domenii (Dr. Oetcker, Zoppas, NTN-SNR Rulmenți, Forvia, Astra Rail Industries, REVA Simeria, PHINIA Iași) si a fost responsabil de creșteri ale volumului de producție cu până la 32% in trei luni, prin implementarea tehnicilor Lean și SMED (reducerea timpilor de schimbare cu 25% în 3 luni). Adrian ajută clienții să atingă productivitate și economii de cost care păreau imposibile. Companiile cu care am colaborat au realizat economii de milioane anual – și continuă să beneficieze de aceste îmbunătățiri.