Cum creezi un proces standard

Regula standardPrimul și cel mai important pas pentru creșterea performanțelor individuale și a companiei este crearea de procese STANDARD. Dacă un proces se desfășoară diferit de fiecare dată atunci nu știi unde și cum trebuie să acționezi (imaginează-ți cum ar fi pe șosea dacă unul ar circula pe dreapta, altul pe stânga ...).

Un proces standard poate fi analizat și îmbunătățit astfel încât să crești continuu performantele. Acest proces se bazează pe reguli. Pentru ca o regulă să fie eficientă trebuie să fie respectată de toată lumea (ce se întâmplă când cineva conduce pe partea greșită a drumului?). O regulă nu este opțională și creează practic o ”diluție de putere”. Acesta este motivul pentru care este dificil, dar nu imposibil, să implementezi o regulă.

Respectarea regulilor înseamnă diluție de putere

Acceptarea regulii vine în timp.

Implementarea unei reguli NU se rezumă la un afiș care spune că de azi asta-i regula și trebuie respectată.

Pentru a te asigura că o regulă este bună și are impactul dorit, gândește-te la următoarele:

- Cum comunici regula astfel încât să o știe toată lumea?

- Cine se asigură ca regula este respectată?

- Care sunt metodele de îmbunătățire a regulii?

- Cum și Când (la ce interval) evaluezi impactul regulii?

- Când se revizuiește regula? Care sunt metodele de modificare a regulii?

Folosind acest mod de lucru creezi un proces standard care se ”auto-îmbunătățește” respectând modul de lucru (am creat deja un proces standard, nu-i așa?) de mai sus.

Aplicarea unui proces standard nu se rezumă la secția de producție. Poate fi creat și aplicat în toate departamentele (procesul de recrutare, aprovizionare, contabilitate, etc).

Încă o dată subliniez faptul că O REGULĂ NU ESTE OPTIONALĂ! Trebuie respectată de toată lumea. Dacă în secția de producție este OBLIGATORIU să folosești echipamentul de producție, atunci toți cei care intră în secția de producție trebuie să poarte echipamentul respectiv! Aceasta ține și de exemplul pe care-l dai oamenilor la care le ceri să respecte regula.

Când creezi o regulă fii primul care o respectă!

Sugestiile si comentariile tale sunt binevenite.

6 comentarii la „Cum creezi un proces standard

  1. Un proces standard inseamna printre altele reducerea variabilitati! Reducand acest aspect procesul devine mai robust si mai usor de corectat in caz de deviatie. Interesant articol !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.