Ai ales persoana potrivita postului?

Ai ales persoana potrivita postuluiFiecare dintre noi luam decizii care la acel moment par cele mai bune, altfel nu le-am lua nu-i așa? Nu discutăm aici despre decizia de angajare. Important este ce se întâmplă DUPĂ ce ai luat decizia de a angaja/promova o anumită persoană. Cum ştii că ai ales persoana potrivita postului? În mod logic, sunt 3 variante:

  1. Realizezi că decizia pe care ai luat-o este bună sau nu este bună (sau nu atât de bună cum credeai);
  2. NU realizezi că decizia nu este bună – ți se pare corectă;
  3. Realizezi că decizia nu este bună dar totuși o susții și mergi înainte cu acea decizie.

1. Realizezi că ai ales persoana potrivita postului sau ai ales persoana nepotrivită.

Dacă decizia nu a fost bună - o corectezi. Aceasta face parte din îmbunătățirea experienței. Pentru a câștiga maximul de experiență este important să analizezi DE CE ai luat acea decizie. Motivele uzuale sunt:

- La momentul respectiv era cea mai bună decizie;

- Nu ai văzut realitatea clar (ai avut informații puține și nerelevante);

- Ai fost sfătuit greșit.

Ce poți face? O iei de la capăt cu mai multă experiență, câștigată în urma primei decizii.

2. NU știi dacă ai ales persoana potrivita postului sau nu.

Dacă se întâmplă acest lucru înseamnă că sistemul tău de verificare nu funcționează. Prin sistem de verificare înțeleg fișa postului, metodele de evaluare a performanței, de integrare în echipă, de discuțiile față în față pe care ar trebui să le ai cu fiecare angajat, etc.

Ce poți face?

Îmbunătățește/implementează sistemul de verificare. Ai nevoie de ajutor-te pot ajuta.

3. Realizezi că nu ai ales persoana potrivita postului, dar totuși o susții și mergi înainte cu acea decizie.

Aceasta este una dintre cel mai mari probleme ale unui lider. Și, cum toate trebuie să poarte un nume, aceasta se cheamă AROGANŢĂ. Această atitudine este definita foarte clar de David Dotlich și Peter Cairo în cartea ”DE CE eșuează un CEO”.

Să te îndrăgostești de o decizie (promovarea/angajarea unei persoane nepotrivite, o direcție greșită, un mod de lucru care nu este benefic pentru echipă, etc) și să nu vrei să asculți ce-ți spun oamenii sinceri din echipa ta este o problemă care face rău organizației, iar acest rău se va răsfrânge, mai devreme sau mai târziu, și asupra ta.

NU UITA! Leadership-ul este o lecție continuă despre umilință și nu despre mândrie. Despre cum să te pui în slujba organizației și NU organizația în slujba ta.


Adrian Oprea ajută clienții să obțină rezultate spectaculoase de productivitate într-un timp scurt, de maxim 90 de zile. De peste 10 ani este arhitectul îmbunătățirii proceselor de management și operaționale ale clienților, astfel încât aceștia să obțină o productivitate ridicată și un nivel ridicat de calitate a produselor.

Un comentariu la „Ai ales persoana potrivita postului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *