5 soluții pentru a evita 2 riscuri majore ale companiei

Compania ta este expusa la riscuri care, dacă CEO-ul nu ia decizia corectă la momentul potrivit, pot avea ca rezultat falimentul.

În perioada următoare mă aștept la un val de firme care vor în intra insolvență sau faliment. Acest val a început deja (vezi si https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/anul-2021-marcat-concedieri-masive-60000-firme-romania-vor-restructura-1_60337a575163ec42713d03d8/index.html).

Pentru a evita falimentul, fiecare firmă trebuie să facă o analiză a riscurilor și să pregătească măsuri/scenarii pentru reducerea efectului acestor riscuri.

Am ales două riscuri majore, comune pentru majoritatea firmelor de producție:

1. Creșterea prețului materiei prime

În industria prelucrătoare prețul tablei aproape s-a dublat, iar a profilelor a crescut cu aprox. 80% în 2021.

Sursa: https://www.thesteel.com/ro/priceindex
Sursa: https://www.thesteel.com/ro/priceindex

A fost o creștere abruptă, care afectează puternic firmele nepregătite.

În condițiile în care majoritatea firmelor din industria prelucrătoare au marja de profit de 10-12% (foarte mică- vezi https://avoleanconsulting.ro/profit-modalitati-de-crestere/), o creștere de 80% a materialelor înseamnă că aceste firme onorează contractele în pierdere.

Există cel puțin două modalități pentru a compensa acestui risc:

A. Prima, și cea mai utilizată, este aprovizionarea în avans, la semnarea contractului, cu toate materialele necesare.

Este o metodă brută, pe care puține firme pot să o aplice pentru că este costisitoare și necesită spațiu mare de depozitare.

În plus, nu te ajută dacă prețurile scad (rămâi cu materiale scumpe în curte).

B. A doua metodă este mai eleganta și necostisitoare. Este vorba de contracte futures pe bursele de valori.

Pe scurt, folosind aceste contracte, atunci când prețul materialelor crește peste estimarea ta, câștigul din contractele futures compensează această creștere (contactează-mă pentru detalii).

Atenție! Scopul acestor contracte este de a proteja firma și nu de a face profit pe bursă.

Al doilea risc, a cărui efecte se văd pe termen lung, este:

2. Pierderea know-how-ului

Pierderea know-how-ului, sau pierderea cunoștințelor despre CUM să faci produsul este un risc ignorat pe termen scurt și are efecte devastatoare pe termen lung.

Această pierdere a cunoștințelor apare ca urmare a plecării din firmă (pensionare sau demisii) a oamenilor care știu CUM se face și înlocuirea lor cu oameni care nu știu cum se face produsul, chiar dacă sunt buni profesioniști.

Ce se poate face?

  1. Procesul de lucru trebuie documentat foarte bine, cu exemple „dacă se întâmplă „asta“ trebuie să faci „așa” “. Un manual „viu” și actualizat continuu.

    Noii veniți trebuie pregătiți cu acest manual.

    Este o activitate dificilă și de durată, pentru că este greu să cuprinzi 30 de ani de activitate într-un manual.

Pe lângă aceasta, pot fi aplicate următoarele doua soluții:

  1. Creează o echipă cu experiență care să poată provocărilor din toată fabrica.

    Această echipă este formată din operatori, maeștrii și ingineri; experiența lor comună poate face față provocărilor.

  2. Creează „consultanți interni”

Când un om valoros din producție dorește să se pensioneze, păstrează-l ca și consultant sau trainer pentru situații deosebite, pentru și supervizarea noilor oameni.

Este o greșeală să-l păstrezi pe același post, pentru că, mai devreme sau mai târziu el tot va pleca. Mai bine ajută-l să-i poată pregăti pe alții.

Sunt Adrian Oprea, inginer mecanic și-mi ajut clienții să obțină o productivitate ridicată, care părea imposibil de realizat. Astfel, firmele cu care am lucrat au câștigat anual zeci de milioane de euro ca urmare a îmbunătățirilor făcute.

... Și câștigă în continuare.

Dacă tu crezi că firma ta poate deveni lider în domeniul în care activezi, dacă vrei să lași moștenire un nume care să apară primul în mintea oamenilor atunci când discută despre domeniul în care activezi, un nume care să reziste trecerii timpului, atunci am un produs perfect pentru tine. Scrie-mi un email: adrian.oprea@avoleanconsulting.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *