Change managementOrganizare

Festina lente

Graba strică treaba

Festina_Lente
https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AFestina_Lente.jpg

În cei 7 ani de când fac consultanță pentru îmbunătățirea eficienței am observat un lucru ciudat: se încearcă aplicarea unor tehnici avansate de lean manufacturing (Kaizen, QRQC, Hoshin Kanri, etc) atunci când sistemul de lucru și structura nu pot susține aceste tehnici. Este ca și când i-ai da unui copil o mașină puternică și-i dai drumul în trafic! În loc să-i dai o bicicletă și să-l înveți să-și țină echilibrul, să estimeze distanțele și să-și dozeze efortul (Heijunka), să învețe și să înțeleagă regulile de circulație (sistemul), să știe ce să facă atunci când cade, să verifice bicicleta înainte de a pleca (TPM) și așa mai departe, tu-i dai drumul în trafic la volanul mașinii și, pe deasupra, mai ai și pretenția să conducă perfect! Cum spuneau romanii: „Festina lente”.

Începe cu începutul

Mi se pare ciudat și neproductiv să pui „carul înaintea boilor”, să treci direct la Kaizen, QRQC, etc și să nu înveți oamenii care sunt pierderile pe care trebuie să le elimini! Poate din cauză că acestea oferă „spectacol” pentru vizitatori sau „sună” mai bine? Este posibil ca acest mod de lucru să ofere unele rezultate (nu atât datorită aplicării tehnicilor ci datorită implicării continue a managementului) pe termen scurt, dar aceste rezultate vor începe să se dilueze și să se piardă pe termen lung. Atunci nu știi de ce rezultatele obținute încep să scadă; acest lucru se întâmplă pentru că ai sărit peste pași și sistemul nu este implementat pentru a susține acțiunile și pentru a îmbunătăți rezultatele.

Întreaga filozofie lean este focalizată pe eliminarea pierderilor. Sunt definite 7 categorii de pierderi și, toate sunt pierderi de timp.

Cele 7 categorii de pierderi ar trebui să fie afișate mare, chiar lângă declarația cu valorile firmei astfel încât să le știe toată lumea.

Categorii de pierderi

Haide să ne reamintim care sunt tipurile de pierderi pe care le putem identifica în orice activitate umană:

 1. SUPRAPRODUCȚIA. Producerea de repere mai devreme și în cantități mai mari decât sunt cerute de client (intern sau extern).

  Este pierderea care apare cel mai frecvent, pentru că procesul nu poate fi echilibrat în totalitate și se dorește ca operatorul să fie ocupat 100% (ATENȚIE – angajezi un om pentru a obține profit, nu pentru a-l ține ocupat!)

  Supraproducția generează alte pierderi, cum ar fi exces de personal, depozitare, costuri de transport datorate excesului de inventar, rebuturi. Inventarul poate fi fizic sau o “coadă” de așteptare a informațiilor. Vezi și Supraîncărcarea si Supraproductia

 1. TIMPII DE AȘTEPTARE. Aștepți o piesă, un reper, să finalizeze mașina operațiile sau să termine imprimanta de tipărit sau să primești informația necesară. Deseori operatorii sunt persoane de supraveghere pentru mașinile automate, sau trebuie să stea așteptând următorul pas în proces, scule, repere, etc. (Cum să reduci timpii de așteptare)

 1. TRANSPORTUL. Mutarea pieselor în timpul procesului dintr-un loc în altul – inclusiv cele de la o mașină la alta – chiar dacă este vorba de o distanță scurtă. (Cum să reduci transportul)

 1. SUPRA-PROCESAREA SAU PROCESE INCORECTE. Folosirea de pași care nu sunt necesari pentru fabricarea reperului sau pentru ceea ce cere clientul. Procesarea ineficientă datorată sculelor nepotrivite și a proiectului, cauzează mișcări în plus și defecte a produsului. Risipa este generată și atunci când reperul este prelucrat la un nivel de calitate superior celui cerut. – Clientul final NU plătește acest nivel superior de calitate.

 1. EXCESUL DE INVENTAR. Excesul de materiale, produse neterminate sau finite cauzează perioade lungi de timp, produse alterate, costuri suplimentare de transport și depozitare, întârzieri. De asemenea, excesul de inventar ascunde probleme cum ar fi ne-echilibrarea operațiilor în proces, livrări întârziate de la furnizori, defecte ale pieselor, echipamente defecte și timpi lungi de reglare.

 1. MIȘCĂRI INUTILE. Orice mișcare pe care angajatul trebuie să o facă în timpul procesului de producție (altele decât cele care aduc valoare pieselor), cum ar fi căutarea, stivuirea reperelor, sculelor, etc.

 1. DEFECTELE. Producerea de repere defecte sau corectarea acestora. Acestea reprezintă pierderi de timp, de manipulare și efort în plus. Este posibil ca defectul să fie făcut la începutul procesului și să fie descoperit la finalul procesului; în acest caz toate operațiile adăugate în timpul procesului sunt pierderi!

Pe lângă aceste categorii de pierderi care pot fi observate relativ ușor, mai exista o categorie, a opt-a, care se observă doar după trecerea anilor:

 1. NEFOLOSIREA CREATIVITĂȚII ANGAJAȚILOR. Pierderea timpului, ideilor, abilităților, îmbunătățirilor și a oportunităților de învățare prin neimplicarea și neascultarea angajaților. Aceasta este o pierdere de potențial câștig (sună cam alambicat) și încetinește ritmul de îmbunătățire a companiei.

Grăbește-te încet – Festina lente

Pentru a elimina pierderile, trebuie să le cunoști. Pentru a identifica pierderile din proces este necesar să stai și să urmărești procesul și să notezi pierderile pe care le observi; nu te gândi la soluții pentru eliminarea lor! Doar notează ce observi. Folosește formularul „Stând în cerc.xls” pe care l-ai descarcat în Template.

Recomandare: Stabilește-ți o țintă pentru câte pierderi vrei să identifici în fiecare zi (5, 10, 20 …). Stai în proces până atingi ținta zilnică (poate fi necesară 1 oră sau 2 ore sau 8 ore).

După identificarea pierderilor, împreună cu colegii tăi, găsiți soluții și stabiliți un plan pentru implementarea soluțiilor.

În acest fel aplici metoda pașilor mărunți și vei avea rezultate surprinzător de bune.

Spor la lucru și … Festina lente!

Un comentariu la “Festina lente

 1. Câta dreptate ai.
  Din dorința de a face economii intr-un anumit punc din proces nu se analizează in detaliu care sunt implicațiile acestuia si in loc sa fie un proces pozitiv poate deveni foarte costisitor pentru următoarele procese .
  ” Festina lente Levente „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *