Feedback = crestere productivitate

Câteva modele de grafice de performanță:

Grafic zilnic, Grafic saptamanal, Grafic lunar, Grafic saptamanal 1

Ați văzut rezultatele obținute de clienții mei, toate au ca scop creșterea productivității. Indiferent ca a fost vorba despre creșterea volumului de producție sau de reducerea timpului de schimbare de la un produs la altul sau de reducerea timpului de implementare a unui nou proiect, toate au ca scop creșterea productivității.

Sunt Adrian Oprea și din 2009 ajut directorii firmelor de producție cu peste 100 de angajați să-și depășească concurența, prin atingerea celor mai mici costuri de producție, cu rezultate garantate obținute în 12-16 săptămâni.

Am obținut toate aceste rezultate fără nici un fel de investiții suplimentare, cu aceleași resurse materiale și umane.

Astăzi vreau să discutăm despre o metodă simplă și cu un impact puternic asupra creșterii productivității.

Este vorba de feedback. O metodă eficientă de creștere a productivității și, în plus, nu costă nimic. Cu toate acestea am observat că această metodă nu prea este folosită.

Practic, feedback-ul înseamnă să-i spui fiecărui om dacă ești mulțumit de rezultatele muncii lui. Ar fi un consum foarte mare de timp să discuți zilnic cu fiecare om (uneori chiar imposibil), dar poți crea un sistem care să facă asta, într-un mod simplu și fără consum mare de energie.

Cum funcționează? La finalul procesului de producție, acolo unde este finalizat produsul, implementați un grafic de performanță, cum este acesta (puteți descărca acest grafic mai jos). Pe acest grafic este trecută ținta de producție iar operatorul de la ultima operație va trece cantitatea produsa în unitatea de timp stabilită.

De exemplu, dacă într-o oră trebuie să se producă 10 bucăți și se produc numai 9, atunci și operatorii și șeful de echipă știu că este o problemă și vor încerca să o rezolve până la sfârșitul schimbului.

Vedeți că în acest fel se măsoară performanța întregii linii de producție! Nu este necesar să fie măsurată performanța fiecărui om, pentru că rezultatul final contează (câte produse pot fi trimise la client!).

Alegeți un interval care este potrivit pentru natura activității desfășurate. De exemplu, dacă o operație durează un schimb sau o zi, nu este practic să stabilești graficul pe oră! Sau dacă într-o oră ar trebui să faci 147 de piese, nu este benefic să stabilești interval de 1 zi.

RECOMANDARE: Chiar dacă folosești acest sistem de performanță, este utilă o întâlnire regulată (săptămânală sau lunară) cu oamenii pe care-i conduci. Fă tot posibilul să nu treacă mai mult de o lună fără această întâlnire.

Probabil că vă întrebați dacă acest sistem va funcționa pentru activitatea dumneavoastră?

DA. Acest mod de lucru funcționează pentru orice fel de activitate – producție, inginerie, proiectare, întreținere, etc. Contează CUM stabilești obiectivele.


Adrian Oprea ajută clienții să obțină rezultate spectaculoase de productivitate într-un timp scurt, de maxim 90 de zile. De peste 10 ani este arhitectul îmbunătățirii proceselor de management și operaționale ale clienților, astfel încât aceștia să obțină o productivitate ridicată și un nivel ridicat de calitate a produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *