Change managementManagementOrganizare

Cresterea productiei cu 30% in trei luni – Studiu de caz

Sunt Adrian Oprea și vă prezint un scurt studiu de caz, în care clientul meu a reușit să crească volumul de producție cu peste 30% în mai puțin de 3 luni.

Clientul despre care vorbim este o importantă companie de producție din industria automotive și are peste 600 de angajați. La momentul în care a apelat la serviciile mele se afla în situația nefericită de a face livrări cu avionul. Pentru a putea depășii această situație avea nevoie de o creștere cu minim 25% a volumului de producție într-un timp scurt.

Este evident că au fost depuse toate eforturile pentru a crește volumul de producție și am fost angajat ca o ultimă soluție și, evident, cu un oarecare scepticism că vom reuși să atingem ținta stabilită.

Ce am făcut?

Împreună cu echipa clientului am analizat procesul și am avut în vedere obiectivele următoare:

– Să creăm un proces fără întreruperi;

– Să reducem micro-opririle din proces;

– Să reducem timpul de schimbare de la un produs la altul.

În același timp am creat sistemul de feedback pentru toate liniile de producție (vezi Feedback pentru creșterea productivității).

Soluțiile pe care le-am aplicat nu sunt relevante pentru acest studiu de caz, pentru că au fost soluții specifice contextului respectiv. În schimb obiectivele enumerate anterior (proces fără întreruperi, reducerea micro-opririlor și reducerea timpul de schimbare) sunt aplicabile oricărui proces. Vă pot spune că aplicând SMED am redus timpul de schimbare de la 120 minute la 55 de minute, la mai puțin de jumătate. În acest fel a crescut capacitatea operațională și flexibilitatea procesului de producție.

Aceste soluții ne-au ajutat să atingem și să depășim creșterea de 25% stabilită inițial, așa cum puteți vedea pe graficul de mai jos.

Studiu de caz - Cresterea volumului de productie

Toate soluțiile identificate s-au putut aplica imediat și au fost fără costuri suplimentare. De exemplu, pentru a evita micro-opririle repetate ale unei mașini de pe line am mutat un senzor! Astfel am redus cu 90% micro-opririle mașinii respective.

După cum vedeți, volumul de producție a început să crească chiar din a doua săptămână, astfel că după 9 săptămâni am depășit ținta stabilită.

Cu riscul de a mă repeta, vreau să subliniez că eu nu am o baghetă magică sau o tolbă plină cu soluții. Rezultatele le-am obținut ÎMPREUNĂ cu oamenii care lucrau acolo!

Așa cum fiecare problemă este specifică și soluția este specifică pentru problema respectivă.

Întotdeauna soluțiile sunt acolo unde sunt și problemele. Trebuie doar „descoperite”.

Aștept feedback-ul dumneavoastră, dacă aveți întrebări sau comentarii scrieți-le mai jos sau trimiteți-mi un email și aștept să-mi spuneți dacă obiectivele de mai sus sunt valabile și în cazul dumneavoastră.

Sunt Adrian Oprea și din 2009 ajut directorii firmelor de producție cu peste 100 de angajați să-și depășească concurența, prin creșterea productivității, cu rezultate garantate obținute în 12-16 săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *