Change managementManagement

Cea mai mare problema

Tot mai des întâlnesc oameni care-mi spun că ei cunosc tehnicile și metodele lean dar că nu au găsit încă ACEL proiect care să aibă un impact răsunător. Cum să identifici un asemenea proiect? Cum să identifici acea problema majoră care trebuie rezolvată?

Adevărul este că acea PROBLEMA majoră, de care se împiedică toată lumea, pur și simplu NU EXISTĂ. Există o mulțime de probleme mici care creează o PROBLEMA mare. Și, de multe ori, presupunând că identifici acea problemă majoră, vei reuși să rezolvi doar efectul problemei și nu cauza, pentru că acea problemă este efectul mai multor probleme mai mici. Iar această „rezolvare” va fi pe termen scurt.

Așadar, atunci când observi o problema, oricât de minoră ar părea, caută o soluție pentru rezolvarea acelei probleme. Încearcă să identifici cauza problemei (folosește tehnica celor 5 DE CE) și rezolvă cauza problemei astfel încât să nu mai fie posibilă apariția acelei probleme.

Și încă ceva: nu aștepta să găsești soluția perfectă! Caută cea mai bună soluție care se poate aplica azi, pentru că soluția perfectă nu există! Și, în timp ce tu cauți soluția perfectă risipa continuă să curgă. Sau, mai rău, chiar căutând soluția perfectă generezi alte risipe (de exemplu faci mai multe ședințe pentru identificarea soluției perfecte în care „blochezi” câțiva oameni).

În plus, cu cât aștepți mai mult cu atât scade probabilitatea de a face ceva!

Da, da, ai auzit bine: cu fiecare zi care trece șansele de a acționa pentru rezolvarea problemei sunt tot mai mici!

Numai acțiunea rezolvă problemele și, bineînțeles, numai aplicând soluția îți vei da seama dacă trebuie îmbunătățită sau nu. În plus, conform proverbului „Pofta vine mâncând”, acțiunea atrage acțiune: aplici o soluție și rezolvi o problemă și … s-ar putea să-ți placă … și vei trece la următoarea provocare!

NU UITA: O problemă majoră este efectul mai multor probleme mici. Dacă din acest articol vei reține doar acest lucru tot ai câștigat. Dacă reții și faptul că doar acțiunea generează rezultate, câștigul va fi deplin.

Așa că nu mai sta și încearcă să rezolvi problema care te deranjează cel mai mult (sunt sigur că există una și că probabil ai și găsit soluția).

Personal, atunci când încep să amân un lucru, îmi pun următoarele întrebări care mă îndeamnă la acțiune:

Dacă nu eu … CINE?

Dacă nu acum … CÂND?

Pune-ți și tu aceste întrebări; poate funcționează și pentru tine.

Sunt Adrian Oprea și sunt consultant pentru creșterea eficienței și a productivității și m-aș bucura să te pot ajuta.

Scrie-mi mai jos care este părerea ta și întrebările tale. Îți voi răspunde cu cea mai mare plăcere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *